Recensies

 • BLIK op Sami Blood: zelfs vanuit Lapland lijkt het gras nog groener aan de overkant
  Tekst: Patricia Oldenhave Wie droomt er niet van iemand anders te zijn? Alles achter te laten en een nieuw leven te starten? Filmregisseur Amanda Kernell roept in haar film deze vragen op, waarbij zij het leven van het Sami volk laat zien dat nog traditioneel leeft in onder andere Noord-Zweden. In Sami Blood zien we een duister gedeelte uit de Zweedse geschiedenis. Een geschiedenis die nog niet compleet tot het verleden behoord. Een geschiedenis waarin het Sami volk net zoals veel andere kleinere volken als minderwaardig wordt geacht. Elle Marja (Lene Cecilia Sparrok), ons hoofdpersonage in Sami Blood, woont bij haar Sami volk in Lapland en heeft alles over voor een ander leven. Niet alleen met haar nieuwe naam Christina maar ook met haar hele voorkomen gaat ze zich anders gedragen dan bij haar Sami familie, om er maar bij te mogen horen.
 • BLIK op het verlangen: een traag verhaal met een moraal
  Tekst: Simone Brouwer Na verschillende bijrollen in onder andere Alles Is Liefde, De Dominee en Soof heeft Chantal Janzen eindelijk de hoofdrol te pakken in de nieuwste film van regisseur Joram Lürsen. In Het Verlangen speelt Janzen namelijk de aantrekkelijke schoenenverkoopster Brigitte Hooijmakers, die met een beroerd manuscript bij uitgeverij Goudemondt aankomt. Broers Marc (Gijs Naber) en Boudewijn (Alex Klaasen) zien in deze schone dame echter de mogelijkheid om de uitgeverij van hun vader (Bram van der Vlugt) ten tijde van digitalisering weer succesvol te maken en bedenken een wisseltruc waarbij ze Brigitte van rol laten wisselen met Herman (Peter Bolhuis), de onooglijke en stotterende auteur van een literair meesterwerk. Hoewel de truc in eerste instantie werkt en het boek een megasucces wordt, loopt dit plan natuurlijk helemaal in de pompoensoep wanneer Herman de strijd om erkenning start. Ondanks enkele grappige situaties en originele oplossingen binnen een opmerkelijke vertelling, weet Het Verlangen niets meer te bieden dan de transformatie van een dom blondje om liefde en geluk in het leven te kunnen vinden.
 • BLIK op a streetcat named bob: een warme film tijdens koude dagen
  Voor degenen die de gelijknamige bestseller al kennen, zal het geen verrassing zijn waar A Streetcat Named Bob over gaat. Voor mij klonk de titel echter meer als een tekenfilmserie. Boy was I wrong: A Streetcat Named Bob is een waargebeurd drama over een drugsverslaafde wiens leven wordt gered door het ogenschijnlijke broertje van Dikkie Dik. Een verhaal dat menig kattenliefhebber tot tranen zal roeren. Ik kan je alvast verklappen: ook ik hield het niet droog.
 • BLIK op why him?: een traag en voorspelbaar verhaal dat op enkele momenten een glimlach tevoorschijn weet te toveren
  tekst: Simone Brouwer Met een verscheidenheid aan bekende gezichten in de cast waren de verwachtingen voor deze zogenoemde hilarische komedie hooggespannen. Zo worden de hoofdrollen bekleed door niemand minder dan Bryan Cranston, wellicht beter bekend als Walter White uit de AMC-serie BREAKING BAD, en James Franco, die met FREAKS AND GEEKS en SPIDER-MAN inmiddels al meer dan 130 films en series op zijn naam heeft staan. Hoewel de acteurs onder leiding van regisseur John Hamburg alles uit de kast halen om geloofwaardige personages neer te zetten, ontbreekt het in dit voorspelbare verhaal aan diepgang en ontwikkeling van zowel de personages als de plot. Door de overdadigheid aan vele en langdurige grappen in de communicatie tussen twee generaties, voelen de personages slechts aan als karikaturen die op zijn tijd een glimlach op je gezicht tevoorschijn kunnen toveren. Een memorabele filmervaring zal deze komedie echter niet kunnen oproepen.