Over het tijdschrift

BLIK is het academische studententijdschrift voor audiovisuele cultuur. Het blad is het officiële blad van het Departement Media- en Cultuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht. BLIK verschijnt drie maal per jaar en wordt verspreid onder studenten, docenten en alumni van de Universiteit Utrecht.

Het tijdschrift BLIK is een uniek platform waar studenten, in correspondentie met een redactie, hun academische papers of andere academische kopij op het gebied van audiovisuele cultuur kunnen publiceren. Zo krijgt academisch werk geschreven tijdens de opleiding de plek die het in veel gevallen verdient, want dat is niet een stoffige ladekast. maar onder de ogen van anderen die meer van elkaar en het audiovisuele landschap willen leren. Voor de publicist staat het daarnaast natuurlijk ook niet verkeerd (zeker niet bij het nastreven van een academische loopbaan) om al eens gepubliceerd te zijn binnen het vakgebied.

Een lid van de redactie doet niet alleen praktijkervaring op bij het selecteren en redigeren van artikelen, maar bekleedt daarnaast mogelijk een positie binnen een officiële stichting, en neemt dus eventueel een nog grotere functie in binnen de organisatie van het tijdschrift.

De site van BLIK is het digitale platform voor creatieve academische bijdragen die beter gedijen in digitale vorm, met name recensies, podcasts, en (festival)verslagen. Recensenten die vaker recensies voor BLIK willen schrijven krijgen via BLIK de unieke kans om gratis naar persvoorstellingen van films en andere mediaproducten te gaan die nog niet in première zijn geweest. Voor recensenten die al wat langer voor BLIK schrijven, is het zelfs mogelijk om een persaccreditatie te krijgen voor festivals als het Nederlands Film Festival en het International Film Festival Rotterdam. Via deze ervaring zijn verschillende BLIK-recensenten al terecht gekomen bij onder andere Cineville, de Volkskrant, het NRC en de Filmkrant.

Zo biedt BLIK zowel voor studenten die willen publiceren als voor studenten die actief betrokken willen zijn als redactielid van een blad of als (film)recensent de mogelijkheid om belangrijke praktijkervaring op te doen, die tijdens en na de academische opleiding alleen maar verder van hulp zullen komen.