Geen categorie

Interview met Atze de Vrieze: Over hardnekkige geruchten rondom een Applestreamingdienst


Voor BLIK 8.1 gingen onze redacteurs Nanda van Goedendorp en Yulan Duit in gesprek met popjournalist Atze de Vrieze over popjournalistiek, de downloadcultuur en hardnekkige geruchten rondom een Applestreamingdienst. Hieronder volgt alvast een teaser van het interview. 

In de in januari 2015 verschenen open brief aan Giel Beelen schreef je “Haat en liefde voor muziek liggen ongelooflijk dicht bij elkaar, en dat maakt het nu juist zo leuk. Maar kritisch zijn is ook belangrijk.” Wat bedoel je hiermee?

Als je ergens niet enthousiast over bent en er een negatieve recensie over schrijft, dan zijn er altijd fans die menen dat je niet subjectief over een artiest kunt schrijven. Ik denk dat bij mu-ziek altijd een beleving komt kijken en dat je een concert zowel positief als negatief kunt be-leven. In het geval van de open brief aan Giel Beelen ging het over muziekbeleving. Hij meende dat als je ergens niet enthousiast over bent, je beter je mond kunt houden. Ik denk dat een felle discussie over muziek die al dan niet de moeite waard is, ook muziekbeleving is. Je kunt ook argumenten geven waarom je iets niet interessant vindt. Als je het bijvoorbeeld belangrijk vindt dat een muziekstuk vernieuwend is, maar dat is het niet, dan kun je zeggen dat je het daarom niet goed vindt. Het kan ook zijn dat je het vernieuwende helemaal niet belangrijk vindt. Je kunt daar eindeloos over discussiëren en dat is heel erg leuk.

Vind jij vernieuwing in muziek automatisch interessant? 

Ik vind vernieuwing wel belangrijk, maar niet altijd. Ik houd ook van dingen die helemaal niet vernieuwend zijn. Over het algemeen houd ik heel erg van artiesten die een trend in gang zetten, of ze nou vernieuwend zijn of niet. Dat vind ik de meest interessante mensen. Bijvoorbeeld een band als Disclosure: dat zijn jongens die house maken. Hun muziek klinkt als een variant op dat wat je in de jaren negentig al hoorde. Als zo’n nieuwe beweging aanslaat, vind ik dat ook interessant. Interessante muziek hoeft dus niet per definitie experimenteel of avant-gardistisch te zijn.

Benieuwd naar de rest van het interview? Binnenkort zal BLIK 8.1 op de deurmat liggen. Nog geen abonnee? Kijk op blikonline.nl voor meer informatie.