
BLIK op the revenant: Oscarwaardige beleving
tekst: Patricia Oldenhave
De film the revenant, genomineerd voor twaalf Oscars en winnaar van drie Golden Globes, neemt je mee in een benauwend verhaal van een man die vecht voor alles waar hij om geeft en wat hij wil behouden. De film vertelt het verhaal van Hugh Glass (Leonardo DiCaprio), een man die ondanks zijn tegenslagen blijft vechten. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal wat zich afspeelt in de 19e eeuwse Amerikaanse wildernis. Deze wildernis zit vol kou, dieren, oorspronkelijke bewoners en krachtige natuur. Het verhaal van Glass richt zich tot de vraag wat we nu eigenlijk zijn en waar we toe in staat zijn wanneer we alles hebben verloren. De film gaat over de kracht van de menselijke geest. Een film van overleven en hoop, van de overeenkomsten en de verschillen van natuur en menselijke natuur. De makers van de film hebben een verhaal geleverd wat tijdens het kijken zorgt voor een immersieve ervaring. Die twaalf Oscarnominaties is deze film zeker waard!
Regisseur Alejandro González Iñárritu bewijst na zijn Oscarwinnende birdman weer zijn kracht van cinematografie. Waar Iñárritu bij birdman heeft gekozen voor een filmstijl waarbij het lijkt alsof de gehele film één long take is, heeft hij bij the revenant nog meer interessante keuzes gemaakt. De cinematografie van deze film past perfect bij het verhaal en maakt het echt en benauwend. De kleinste details zijn zichtbaar waardoor je als kijker het verhaal in wordt gezogen. De film is opgenomen met natuurlijk licht en dus zonder enig kunstmatig licht. De film is chronologisch opgenomen om zo te zorgen voor een natuurlijke ontwikkeling van Glass. Tot slot is gekozen voor lange, vloeiende en continue shots. Deze drie kenmerken brengen die Amerikaanse wildernis zo natuurgetrouw en voelbaar in beeld. De aanval met de beer is vooral een noemenswaardige scene. Er hoeft geen gebruik te worden gemaakt van heftige shots en shotwissels maar het eenvoudigweg in beeld brengen van het gevecht en de pijn van Glass laat zoveel zien en roept zoveel op. De keuze voor deze minimalistische aanpak maakt juist zoveel zichtbaar in de film. Hierdoor leef je mee met het verhaal en de personages. Dit lijkt geen film maar eerder een soort reconstructie waarbij je zelf aanwezig bent. De natuur ziet er levensecht uit en de pijn is voelbaar door de lens heen. Dit realisme wordt nog eens benadrukt doordat een warme ademwolk van iemand in deze koude wereld de lens beslaat. Hierdoor zie je echte mensen op het filmdoek.
Het acteerwerk van de acteurs is ook fenomenaal. Leonardo DiCaprio heeft zichzelf weer eens bewezen als acteur. Ondanks dat we hem vaak zien in films met meer tekst, heeft hij in deze film bijna geen tekst. Juist dit fysieke spel maakt zijn acteerprestatie zo sterk. We horen hem niet schreeuwen dat hij pijn heeft maar zien de pijn in zijn ogen. Met hierbij ook weer complimenten voor de cinematografie en de keuzes van de regisseur. Allemaal kennen we Leonardo DiCaprio, maar toch kijken we naar de ontwikkelingen van Glass en leven we mee met alles wat hij doormaakt. Op deze manier heeft hij een geloofwaardig personage gecreëerd met wie we elke seconde meeleven. Daarnaast speelt acteur Tom Hardy zijn rol als John Fitzgerald geloofwaardig waarbij je, ondanks zijn acties, toch bijna sympathie voor hem krijgt. Alle acteurs zijn goed gecast en kloppend wat de film siert. De acteurs dragen hierbij ook bij aan een echt verhaal waar je als kijker in gelooft en je bij betrokken voelt.
De hele aankleding van de film maakt het beeld compleet. De kostuums, make-up, setting, mise-en-scène en manier hoe de Native Americans in beeld worden gebracht: alles lijkt te kloppen. Waar het verhaal zich afspeelt lijkt overeen te komen met hoe de wereld er toen uitzag. Het ziet er waarachtig uit. De kleren die de personages aan hebben zien er realistisch uit. De Native Americans worden respectvol en zo eerlijk mogelijk in beeld gebracht. Deze personages worden ook gespeeld door een aantal Native Americans. De grote verwondingen die sommige personages tijdens het verhaal oplopen zien er natuurgetrouw uit en maken het beeld net iets benauwender. Door hun levensechte verwondingen zien we hoe streng en genadeloos de natuur soms kan zijn en hoe wij hier als mens maar een klein onderdeel van zijn. Ondanks dat wij denken dat we alles aankunnen is toch altijd de natuur degene die de baas is.
De film the revenant is zijn Oscarnominaties waardig. Weinig van dit soort films worden gemaakt wat deze film uniek maakt. Daarnaast zorgt juist het minimalisme voor een waarachtigheid en levensecht beeld en verhaal waar je als kijker in wordt meegezogen en bij wordt betrokken. Ga deze film zien! Bovendien, laat vooral nu eens Leo met die Oscar naar huis gaan deze maand!
The Revenant is vanaf 28 januari 2016 te zien in de bioscoop. Distributie: Twentieth Century Fox (via Warner Bros. Pictures International).
Patricia Oldenhave is tweedejaars student Media & cultuur.

