Geen categorie

Blik op The Longest Ride: twee verweven verhalen over ware liefde

Tekst: Marloes Bakuwel

Velen zullen zich vast het romantisch drama the notebook van schrijver Nicholas Sparks herinneren. De vrouwenfilm over twee personen die uit een totaal verschillend milieu komen, maar toch verliefd worden op elkaar, heeft aardig wat prijzen en nominaties op haar naam staan. Na onder andere dear john, safe haven en the last song komt dit jaar alweer de elfde boekverfilming van Nicholas Sparks uit, genaamd the longest ride. Dezelfde ingrediënten, een ander verhaal. De film stelt niet teleur, maar is er ook niet één die blijft hangen. 

the longest ride gaat over voormalig rodeokampioen Luke (Scott Eastwood) en studente Sophia (Britt Robertson). Sophia staat op het punt naar New York te vertrekken om het daar te gaan maken in de kunstwereld. Maar dan komt ze Luke tegen. Hun totaal verschillende levens lijken een relatie onmogelijk te maken, totdat de twee Ira (Alan Alda) ontmoeten. De oude man zorgt met zijn liefdesverhaal voor een omslagpunt in het leven van het jonge stel.

Na een wederzijdse blik tussen Luke en Sophia, waarbij het spreekwoord ‘liefde op het eerste gezicht’ zeker de lading dekt, is al snel duidelijk welke kant de film op zal gaan. Niet verwonderlijk gezien het feit dat Nicholas Sparks zijn boeken voornamelijk baseert op zoetsappige romances en een onmogelijke liefde die toch alles overwinnend blijkt te zijn. Het voordeel van deze basis voor de vrouwelijke kijker is dat alles goed zal komen en dat de mannelijke hoofdrolspeler haar in katzwijm zal doen vallen. Geen wonder dat Eastwood is uitgekozen om de rol van Luke op zich te nemen, aangezien hij ook al verschillende Hugo Bossreclames heeft mogen verzorgen. Dit neemt niet weg dat hij de rol met overtuiging neerzet. Eastwood speelt de typische gentleman, maar sprake van veel diepgang is er niet. Het is duidelijk dat Alda meer ervaring heeft. Hij speelt een oude nukkige man, maar door de onderkoelde humor die hij in zijn rol heeft verwerkt, blijft de simpele rol toch hangen.

De film switcht tussen het leven van Luke en Sophia en het jonge leven van Ira en Ruth, waarbij de ontmoeting tussen Sophia en de Ira als bruggetje wordt gebruikt. Hoewel de film voornamelijk om Luke en Sophia draait, is het verhaal van Ira en Ruth ook zeker interessant. Waar bij Sophia en Luke de clichés je om de oren vliegen en Luke werkelijk alles uit de kast trekt om zijn vrouwelijke fans niet teleur te stellen, speelt het verhaal van Ira en Ruth zich af vanaf de Tweede Wereldoorlog en is er sprake van wat meer diepgang. De acteurs spelen hun rol wel met enige overdrijving, wat het liefdesverhaal iets minder realistisch maakt, maar niet minder leuk om naar te kijken. De Spaanse actrice Oona Chaplin speelt de gevluchte Ruth met een aanstekelijk enthousiasme en een goed joods accent, waardoor zij meer indruk maakt dan Robertson.

De ontmoetingen die plaatsvinden hangen van toevalligheden aan elkaar, wat soms wat ongeloofwaardig kan overkomen. Daarnaast is het overduidelijk dat de makers doelen op een vrouwelijk publiek. De film neemt je mee, maar qua spectaculaire beelden blijft het bij het moment dat we Luke in actie zien op een stier tijdens één van de rodeo’s. De slowmotionbeelden zijn indrukwekkend gefilmd en het is knap hoe zowel de acteur als de stier in beeld wordt gebracht. Al met al blijft het echter een typische meidenfilm waarbij de acteurs hun rol precies zo vervullen als in een dergelijke film wordt verwacht en het verhaal één van de zovelen is.

De film is vooral een aanrader wanneer je op zoek bent naar een clichéfilm over de liefde en het niet erg vindt als je na je bezoek eigenlijk al de helft van de film vergeten bent. the longest ride ontspant, neemt je gemakkelijk mee, maar overtreft the notebook zeker niet. De zoveelste film gebaseerd op het bekende principe maakt dat je het onderscheid tussen de films van Nicholas Sparks steeds moeilijker gaat zien. Hierdoor is het er wel eentje die in het rijtje van films thuishoort waar jonge meiden als een blok voor zullen vallen.

the longest ride is vanaf 9 april te zien in de bioscoop. Distributie: Warner Bros.

Marloes Bakuwel is derdejaars Communicatie- en informatiewetenschappen.