The_Imitation_game
Geen categorie

BLIK op The Imitation Game: Een stapje verder dan Sudoku

Tekst: Jose de Raad

Engeland, 1939: de Tweede Wereldoorlog begint. De Engelsen kunnen de berichten van de Duitsers aftappen, maar begrijpen ze niet; het is codetaal. Deze codetaal wordt gevormd met Enigma: een apparaat dat tot dusver nog niet is ontraadseld. In The Imitation Game wordt dat de taak van Alan Turing (Benedict Cumberbatch) en zijn groep van wiskundigen en taalwetenschappers. In het grootste geheim proberen zij de code te kraken om de berichten van de Duitsers te kunnen ontcijferen en daarmee – hopelijk – de oorlog te winnen. Maar hoe kraak je een onmogelijke code? En wat doe je als je weet wat het betekent?

The Imitation Game van regisseur Morten Tyldum speelt zich af in drie verschillende periodes. Het begint omstreeks 1960 wanneer Alan Turing een teruggetrokken wiskundige is geworden. Zijn woning is overvallen maar er zijn geen spullen ontvreemd. De plaatselijke rechercheur vindt het verdacht en besluit een onderzoek te beginnen naar de geheimen van Turing. In het verdere verloop van de film zien we het verhaal van Turing opgedeeld in drie verschillende periodes van zijn leven: tijdens zijn jeugd op de kostschool, tijdens zijn tijd in het Britse leger wanneer hij wordt aangenomen om het Enigma te kraken, en tijdens de jaren zestig wanneer de politie een onderzoek is gestart naar zijn leven én seksuele voorkeur. Deze afwisseling maakt de film spannend, het is als een puzzel die aan het einde van de film op zijn plek valt.

Het is sterk dat de drie periodes een eigen verhaal vertellen. Dit maakt de film drie keer zo spannend. Je ziet de moeilijkheden die Turing mede door zijn seksuele voorkeur doormaakt wanneer hij op de kostschool zit. Je ziet ook hoe hij tijdens zijn werk voor het leger moeite heeft met autoriteiten. Ten slotte zie je de problemen die het oplossen van het enigma met zich meebrengt. Wat doet het met een mens als je kunt beslissen over leven en dood? Het zorgde af en toe voor kippenvel. Turing heeft overigens echt bestaan en zijn leven was zwaar en eindigde tragisch. Hij heeft enorm veel betekend voor de wiskunde en informatica: hij was één van de grondleggers voor de computer. Daarnaast is het kraken van het Enigma na de oorlog nog een halve eeuw geheim gebleven, wat bizar is en de film een heel mysterieuze bijsmaak geeft. Het is dan ook een hele boeiende gebeurtenis in onze geschiedenis.

The Imitation Game is een film over de oorlog, over het overkomen van obstakels, over homoseksualiteit en over een briljante man en zijn tragische verhaal. Benedict Cumberbatch weet zijn personage mooi weer te geven op het witte doek en ook Keira Knightley zet een mooie rol neer. Ze zorgt voor dat beetje extra vrouwen-power, waarmee vrouwelijke kijkers zich kunnen identificeren. Haar sterke persoonlijkheid, maar ook haar kwetsbaarheid in een wereld die eigenlijk zo anders is dan die van ons, geven de film een nieuwe dimensie: die van de vrouwenemancipatie in een echte mannenwereld.

Aan het einde van The Imitation Game valt alles op zijn plaats. Alle drie de periodes eindigen met een conclusie die van de drie losse delen een duidelijk geheel vormen, waardoor je als kijker achteraf niet met vraagtekens blijft zitten. Er blijft weinig aan de verbeelding over, maar omdat het hier een waargebeurd verhaal betreft, is dat wellicht ook niet nodig. De film zit zo goed in elkaar dat de kijker zichzelf er helemaal in kan verliezen. Het was dan ook jammer dat het was afgelopen.

the immitation game is vanaf 8 januari 2015 te zien in de bioscoop. Distributie: Paradiso Filmed Entertainment Nederland.
Jose de Raad is tweedejaars Communicatiewetenschappen.

https://www.youtube.com/watch?v=S5CjKEFb-sM