Geen categorie

BLIK op sleeping with other people: relaties kunnen soms vreemd lopen

tekst: Jose de Raad

In een heel typisch Amerikaans studentencomplex in New York staat er een meisje met een heel erg kort rokje wanhopig op de deur van een studentenkamer te bonken. Niet zonder reden: ze wil heel erg graag ontmaagd worden. De beveiliging vraagt waar ze in godsnaam mee bezig is, maar voordat ze haar eruit kunnen gooien, wordt ze gered door een jongeman – niet de jongeman waar ze door ontmaagd wilde worden. De jongen in kwestie is Jake (Jason Sudeikis) en de botergeile dame Lainey (Alison Brie). Na een lang gesprek op het dak van hun studentencomplex komen ze erachter dat ze beiden nog nooit het bed met iemand hebben gedeeld. Ter plekke besluiten ze de daad met elkaar te verrichten, om elkaar vervolgens voor bijna tien jaar uit het oog te verliezen. Dit is de eerste scene van de film sleeping with other people. Het is een niet echt verrassend begin voor een niet echt verrassende film.

Men zegt dat je in New York altijd een bekende tegen het lijf loopt, en dus is het geen verrassing als Lainey en Jake elkaar tien jaar later weer tegenkomen. Al is de plek wel opmerkelijk: een bijeenkomst voor mensen met een seksverslaving. Jake blijkt de een na de andere dame het hof te maken, terwijl Lainey in haar relatie met haar vriend ongeveer zestien keer is vreemdgegaan. Het moge duidelijk zijn dat ze beiden niet heel lekker in hun vel zitten. Er ontstaat een merkwaardig platonische vriendschap tussen de twee. Lainey leert Jake hoe het is om lief te hebben, en andersom komt Lainey erachter wat ze nu eigenlijk wil met haar leven. Ik zal uiteraard het einde van de film niet verklappen, maar geloof me: wederom niet al te verrassend.

In de film zie je afwisselend het verhaal van Jake en het verhaal van Lainey. De personages hebben beiden een heel eigen verhaal en dat geeft de film wat extra dimensie. Wat dat betreft vond ik het goed uitgewerkt. Ook de chemie tussen de twee hoofdpersonen is om van te smullen: hoewel de twee een puur vriendschappelijke relatie hebben blijf je maar hopen dat er iets tussen hen opbloeit. Doordat de film na de eerste scene een sprong vooruit maakt in de tijd, krijg je het gevoel dat je Lainey en Jake al lang kent. Dat roept een extra gevoel voor sympathie op.

Het ‘romantische’ in deze romantische komedie is voldoende, maar ik miste de ‘komedie’ een beetje. Ik heb niet echt hele erg lachmomenten gehad. Het maakte de film een heel klein beetje braaf, alsof ze het idee hadden dat alleen seksscènes wel genoeg pit aan de film zouden geven. Maar dat vond ik een beetje tegenvallen. Seks lijkt misschien wel heel spannend, maar het eeuwige gekreun en gesteun werkt een beetje generend en je krijgt nooit een geslachtsdeel of stel borsten te zien. Wanneer je dan durft te refereren naar seks in de titel van je film, maar je durft nog geen tepel te laten zien, verlies je naar mijn mening een beetje je geloofwaardigheid. Ze proberen heel hard om te choqueren, maar eigenlijk gebeurt er helemaal niet zoveel.

Als je kijkt naar de loop van het verhaal dan is de film een typische romantische komedie. Eerst gaat het goed, dan gaat het slecht, dan weer heel goed, dan opeens heel slecht en op het einde komt alles bij elkaar. Dat patroon kan heel leuk zijn, maar het maakt de film ook wel heel erg voorspelbaar. Je weet vanaf minuut één precies hoe het gaat aflopen. Ook is de omgeving waarin de film is opgenomen cliché, volgens mij is dit wel de duizendste RomCom die zich in New York afspeelt. Nu vind ik het decor van New York heel mooi, maar het is zo weinig vernieuwend. Voor mijn gevoel ben ik al duizend keer door Central Park gelopen; ik had liever gezien dat ze een prikkelendere locatie hadden gekozen. Dat had de film wellicht ook wat spannender gemaakt

Sleeping with other people is dus een beetje geile, maar ook tikkeltje brave film over twee mensen die elkaar na tien jaar weer tegen het lijf lopen in een nogal cliché omgeving. Het is geen saaie film, maar hij is wel weinig vernieuwend. Het is een film die leuk is om te kijken met een groepje vriendinnen, je bent hem de dag erna alleen wel weer vergeten. Ik heb zelf een beetje het gevoel dat dit ook de intentie van de film was, omdat de personages wel erg goed uitgewerkt zijn en ook een duidelijk eigen karakter hebben. Dat maakt de film wel fijn om naar te kijken. Al met al dekt de titel van de film de lading volledig: verwacht niet veel meer of minder dan mensen die met andere mensen slapen. Lollig, maar het wordt geen klassieker.