Geen categorie

BLIK op Rendez Vous: Een aanvulling op het boek

tekst: Marlou Steenbruggen

Simone (Loes Haverkort) erft een groot stuk grond met een bouwvallig optrekje in Frankrijk van haar verdwenen moeder. Zij en haar man (Mark van Eeuwen) besluiten het roer om te gooien en een nieuwe start te maken. Samen met hun twee kinderen vertrekken ze naar Frankrijk om daar te genieten van elkaar, de rust en de omgeving. Rendez Vous lijkt even de ultieme droom, zelfs ondanks een aantal tegenslagen. Om de druk wat te verminderen besluiten Simone en haar man een aannemer (Peter Paul Muller) in te huren en al snel wordt duidelijk dat deze heel andere plannen heeft dan Simone. Ze komt erachter dat ze recht in zijn val is gelopen en dat zal het gezin voor altijd bij blijven.

Rendez Vous is een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Esther Verhoef. De regisseuse en scenarioschrijfster van de film zijn respectievelijk de zussen Antoinette en Marjolein Beumer. Zij hebben het boek tot zijn verbeelding laten komen en zijn verder gegaan dan het boek. Wanneer je het boek hebt gelezen, zal je hart dan ook halverwege de film vol verwachting gaan kloppen.  Wanneer het grimmige einde zich inzet is heel even sprake van een ongeloofwaardig moment. Hoe het drama zich vervolgens oplost is misschien wel wat voorspelbaar, maar ook vertederend en is eigenlijk het einde waar we soms even naar verlangen.

Het is leuk dat een aantal Nederlandse acteurs echt hun best heeft gedaan een woordje Frans te spreken in de film. Bijzonder goed in deze film is Muller, hij weet met zijn ervaring precies de juiste eigen aspecten te gebruiken voor karaktereigenschappen van het personage. Zijn gezichtsuitdrukkingen, manier van spreken en lichaamshouding voor deze rol staan hem geschreven op het lijf.

De Franse acteur Pierre Boulanger speelt een perfecte lover. Het is dan ook het ultieme cliché, maar ik hou van de romantische liefdesaffaire die ontstaat met dit charmante figuur. De affaire levert zoetsappige beelden op die versterkt worden door de Franse natuur en de Franse stijl, die is gecreëerd in de inrichting en de kleding. De Franse cultuur wordt ook benadrukt door de houding die de Franse personages aannemen ten opzichte van abortus en de afstandelijkheid die wordt geuit door de Franse dorpsbewoners. Samen met de muziek van Stromae zorgt dit voor herkenning met Frankrijk en de juiste sfeer om in het verhaal op te gaan.

De romance, de Franse sfeer en het idee om te emigreren naar een Frans stulpje in de mooie natuur zijn thema’s die heerlijk wegkijken. Deze film is perfect om even te ontspannen en toe te geven aan dromen en verlangens.

Rendez Vous is vanaf 4 juni te zien in de bioscoop. Distributie: Independent Films.

Marlou Steenbruggen is tweedejaars Communicatie- en informatiewetenschappen.