Geen categorie

BLIK op no escape: geen ontsnapping mogelijk tijdens het kijken

tekst: Patricia Oldenhave

In de film no escape zie je Jack Dwyer (Owen Wilson) samen met zijn vrouw Annie (Lake Bell) en twee dochters Lucy en Beeze vechten voor hun leven. Het gezin vertrekt naar Zuidoost-Azië om een nieuw leven op te bouwen maar deze zoektocht wordt bruut verstoord wanneer Jack zich te midden van een gevecht op straat bevindt. De inwoners van het land zijn woedend, uit op wraak en klaar om alle westerse mensen om het leven te brengen. De spanning wordt opgebouwd en als kijker leef je mee met de situatie van het gezin. Je hoopt dat ze deze situatie zullen overleven. Dit spannende gegeven brengt wel meteen een zekere voorspelbaarheid met zich mee. Als kijker kan je de vele tegenslagen verwachten en zien aankomen. Desondanks blijft het verhaal spannend en blijf je als kijker benieuwd of het gezin zal ontsnappen uit deze situatie waarbij geen uitweg meer mogelijk lijkt.

Qua mise-en-scène speelt deze film zich af in een land in Zuidoost-Azië. Deze locatie wordt al vrij snel duidelijk waarbij een Aziatisch land wordt getoond waarin een Amerikaans gezin zich bevindt. Tussen deze twee verschillende werelden en culturen is meteen een contrast zichtbaar. Deze contrasten zijn zichtbaar in de kleding, gebruiken en gedragspatronen van deze twee verschillende culturen. Wel wordt dit contrast soms uitvergroot waarbij er gebruik wordt gemaakt van bepaalde stereotypes. De inwoners van dit land in Zuidoost-Azië zien er allemaal redelijk hetzelfde uit en worden getoond zoals wij als westerse mensen denken dat zij eruit zien. Ze dragen typisch Aziatische kleding, leven in kleine hutjes en vormen tijdens dit gevecht een groep die meedogenloos voor hun land strijdt. De westerse mensen worden neergezet als goede, vriendelijke en nette mensen die mooie kleding dragen en er verzorgd uitzien. Dit contrast werkt goed in het verhaal doordat meteen duidelijk wordt dat dit Westerse gezin niet in deze situatie hoort. Wel zou dit ook overgebracht kunnen worden zonder dat er gebruik zou worden gemaakt van zoveel stereotypes.

In deze film schitteren een aantal bekende acteurs. Pierce Brosnan is in het begin van de film te zien als Hammond die toevallig in hetzelfde vliegtuig zit als dit gezin. Hammond verzekert het gezin dat ze een geweldige tijd in Zuidoost-Azië zullen beleven terwijl de kijker allang weet dat dit niet het geval zal zijn. Het is duidelijk dat deze voormalige James Bond-acteur weer voor wat actie en geweld in de film zal zorgen. De acteurs die het gezin vormen zetten hun spel geloofwaardig neer. Er wordt een hecht gezin getoond dat probeert deze situatie te overleven. Angst en spanning worden duidelijk overgebracht waardoor je als kijker kan meeleven met dit gezin en de spanning wordt vergroot. De jongste actrices uit deze film vertolken hun rol van dochters ook erg goed. Deze acteurs hebben een positieve invloed op de film waarbij ze geloofwaardig zijn om naar te kijken.

Het gezin bevindt zich in een onveilige situatie waaruit zij proberen te ontsnappen en van weg te vluchten. Tijdens het zien van deze film deed dit me aan het vluchtelingenprobleem denken wat nu aan de hand is binnen Europa. Er komen nu veel vluchtelingen naar Europa omdat hun eigen land niet meer veilig voelt. Zij hopen op een betere en veilige toekomst en leven met hun gezin hier. Het is interessant dat in beide situaties mensen onveilig zijn en weg willen uit hun leefruimte. Ik vraag me af of deze film ook is gemaakt met dit gegeven omdat het scenario al enige tijd geleden is geschreven en het vluchtelingenprobleem veel meer binnen Europa speelt. Desondanks is het goed om deze film te zien in het licht van onze situatie. Er zullen vast kijkers zijn die na het zien van deze film de vluchtelingen beter zullen begrijpen. Deze hele problematiek wordt de filmkijker niet opgelegd maar het is interessant dat het mij in ieder geval hierover aan het denken heeft gezet.

Het verhaal van de film wordt duidelijk in beeld gebracht waarbij de kijker weet wat hem te wachten staat. In de film komt veel spanning voor wat soms wel zorgt voor voorspelbare momenten. De acteurs zijn geloofwaardig om naar te kijken waardoor je als kijker meeleeft met het gezin en hoopt dat ze aan deze onveilige situatie zullen ontsnappen.

 

no escape is vanaf 29 oktober te zien in de bioscoop. Distributie: The Walt Disney Company Benelux.

Patricia Oldenhave is tweedejaars student Media & Cultuur.