Geen categorie

BLIK op eye in the sky: actuele thriller die kan leiden tot discussie

tekst: Patricia Oldenhave

De film eye in the sky toont het realistische beeld van onze huidige manier van oorlogvoering. Deze spannende actiethriller begint met een geheime missie maar leidt al snel tot een ingewikkelde situatie wanneer blijkt dat er doden zullen vallen. Een dilemma ontstaat waarbij moet worden beslist hoeveel doden zullen vallen en welke offers je hiervoor moet brengen. Dit sluit aan bij de huidige methode van drone-oorlogen waarbij één iemand uiteindelijk de knop moet indrukken waarmee wordt bepaald of een levensgevaarlijk wapen wordt afgevuurd. Hierbij wordt de vraag zichtbaar wie nu uiteindelijk de beslissing maakt en mag maken. Doordat de situatie steeds complexer wordt is de spanning voelbaar en wordt de kijker meegenomen in het verhaal. Dit levert een spannende actiethriller op die past binnen onze huidige wereld van drone-oorlogen. Door de complexer wordende situatie worden verschillende kanten belicht waardoor duidelijk wordt hoe ingewikkeld zulke situaties zijn. De kijker wordt meegenomen in de situatie en zelf aan het denken gezet waarbij deze film kan leiden tot een discussie over dit onderwerp.

De film heeft een traag begin waarbij vooral de verschillende locaties worden getoond. Hierdoor voel je je minder betrokken en word je niet meteen meegezogen in het verhaal. Gelukkig gaat dit over naarmate de film vordert en de situatie complexer wordt. Aan het begin van de film lijkt dit een simpel verhaal welke zal verlopen zoals verwacht. Naarmate in het verhaal meer wapens en menselijke gedachten en overwegingen voorkomen wordt ook de beslissing complexer. De kijker wordt meegenomen in het verhaal en aan het denken gezet. In de film worden verschillende mogelijkheden en kanten van de situatie belicht. Hierdoor moedigt de film aan over dezelfde kwestie na te denken en te proberen vast te stellen hoe jij zou handelen in deze situatie. Zelfs tijdens het kijken is dit een lastige beslissing want geen enkele keuze is ideaal. Elke mogelijk oplossing zal onschuldige levens ontnemen. Want is het redden van het leven van één kind het waard wanneer hierdoor mogelijk honderd andere doden zullen vallen?

Een sterke cast vervult de rollen van de personages uit de film. De dilemma’s waar de personages tegenaan lopen zijn echt en niet eenvoudig op te lossen. De personages gaan op een realistische manier met de dilemma’s om. Als publiek kan je je hierdoor met de dilemma’s en de personages verbinden. De personages zitten in een oorlogssituatie maar blijven mensen. Luitenant-generaal Frank Benson (onlangs overleden acteur Alan Rickman) verschijnt voor het eerst in beeld tijdens de beslissing welke pop hij gaat kopen in een speelgoedwinkel. We zien een militaire man die wisselt tussen twee extreme manieren van leven. Zo ontstaan menselijke personages met wie het publiek zich kan verbinden. Oscarwinnares Helen Mirren speelt kolonel Katherine Powell die een geheime drone-missie moet leiden. Het is interessant dat deze kolonel wordt gespeeld door een vrouw want door stereotyperingen wordt er vaak vanuit gegaan dat een kolonel een man is. In deze film twijfel je geen moment aan de kracht van Powell. Aaron Paul toont dronepiloot Steve Watts die uiteindelijk het wapen moet afvoeren. Hij is een militair die orders van anderen moet aannemen. Watts is een krachtig personage waar je als kijker begrip voor hebt. Zo eenvoudig blijkt het niet te zijn om orders van anderen uit te voeren, zeker wanneer je het hier zelf niet mee eens bent. Daarnaast schittert acteur Barkhad Abdi als de heroïsche Jama Farah. Hij zet zijn rol geloofwaardig neer en lijkt binnen deze situatie te passen. Deze sterke cast heeft met hun goede acteerprestaties een positieve uitwerking op de film. We krijgen gebreken van personages te zien waardoor ze als echte mensen overkomen. Hierdoor worden we ons bewust van het feit dat dit iedereen zou kunnen overkomen en een probleem is waar we juist nu in deze periode over na moeten denken.

De film eye in the sky laat duidelijk en realistisch zien hoe ingewikkeld onze huidige manier van oorlogvoering is. De film komt traag op gang maar naarmate de film vordert word je meegenomen in het verhaal en is de spanning voelbaar. De sterke cast vult het verhaal goed aan. Deze film is een actuele spannende thriller die in ieder geval kan leiden tot een discussie over de drone-oorlog.

Eye in the Sky is vanaf 19 mei 2016 te zien in de bioscoop. Distributie: Entertainment One Benelux.

Patricia Oldenhave is tweedejaars student Media & Cultuur.