Geen categorie

BLIK op een man die ove heet: geen tijd om dood te gaan

tekst: Patricia Oldenhave

De titel van de film doet het al raden: in de film een man die ove heet zien we Ove (Rolf Lassgård), een man van middelbare leeftijd die het beste voor heeft met de wereld. Hij houdt zich strikt aan de regels en verwacht dat anderen dit ook doen. Zijn dagen beginnen steevast met dezelfde wandeling waarbij hij zijn buren betrapt op fout geparkeerde fietsen, niet gesloten hekken en plassende honden. Met zijn ontslag vlak na het overlijden van zijn vrouw Sonja (Ida Engvoll) is voor Ove de maat vol: hij probeert zichzelf op te hangen. Tot onverwachts zijn nieuwe buren aan komen rijden en een totaal nieuwe wending hieraan geven. Het blijkt moeilijker te zijn dan Ove dacht om dood te gaan, omdat hij telkens wordt gestoord door mensen die hem nodig hebben. De film toont een echt verhaal van een man van wie je steeds meer begint te houden en sympathie voor krijgt. Hierdoor hoop je dat die, in het begin vervelende zeur, uiteindelijk toch blijft leven en zijn zelfmoordpogingen er niet in slagen.

In veel Zweedse films komt een bepaalde mate van sarcasme en droge humor voor. Ook in deze film is daar sprake van. De zelfmoordpogingen die Ove probeert uit te voeren komen komisch over. Het is grappig om te zien dat Ove terug gaat naar de winkel wanneer het touw niet sterk genoeg blijkt te zijn om zichzelf mee op te hangen. Wanneer hij probeert zich door zijn hoofd te schieten, neemt hij eerst de nodige voorzorgsmaatregelen zodat zijn huis ongedeerd blijft. Ove ontdoet zich van zijn kleding en blijft in ondergoed over. Daarnaast bekleedt hij de hele binnenkant van de kamer met plastic zodat er geen spatje bloed op zijn spullen kan vliegen. Juist door dit sarcasme laat de film tegelijkertijd verdriet zien. We zien een man die geen doel meer lijkt te hebben in het leven. Hij wil zijn overleden vrouw opzoeken en bij haar zijn. Ook de mislukte zelfmoordpogingen dragen bij aan het medelijden wat bij de toeschouwer wordt opgewekt. Door dit medelijden leef je mee met het personage en is het verdriet van Ove voelbaar. Daarnaast voel je je ook verbonden als trouwe vriend van Ove die hoopt dat zijn zelfmoordpogingen er niet in slagen.

De film vertelt een duidelijk en begrijpelijk verhaal. Deze verloopt chronologisch waarbij via flashbacks het verleden van Ove duidelijk wordt. Als kijker ga je anders kijken naar dit personage. Naarmate de film vordert leren we Ove en vooral zijn doorgemaakte tegenslagen beter kennen. Hierdoor groeit onze sympathie voor deze man. Zeker tegen het einde van de film brengt Ove’s bewogen leven de nodige tranen naar boven. Muziek speelt hierbij ook mee waarbij deze op het einde van de film het drama versterkt. Soms lijkt dit iets te veel, waarbij het verdriet lijkt te worden afgedwongen en het verhaal minder echt aanvoelt. Op meerdere momenten is muziek hoorbaar. Vaak worden vrolijke deuntjes afgespeeld die het beeld versterken wanneer we Ove zijn dagelijkse rondje zien lopen. Terwijl Ove zijn rondje loopt en alles controleert, horen we een vrolijk deuntje wat doet denken aan een kermisoptocht. Hierdoor zien we Ove niet als een serieuze opzichter maar eerder als een oude brompot die sterk geloof in zijn eigen waarden en normen. Muziek versterkt zo in de film zowel het huilen als het lachen. Deze film vertelt een verhaal over het leven. We zien echte mensen in de film waaraan we ons kunnen relateren. Het is een reis tussen lachen en huilen zoals het leven zelf ook is. Het verhaal is vrij voor de hand liggend maar dit doet niet af aan de waarde van de film. Het verhaal is begrijpelijk voor velen en neemt je mee in de harde werkelijkheid waarin wij allen leven. Op deze manier wordt getoond dat het een menselijk verlangen is om nodig te zijn en het leven veel leuker is wanneer je het met anderen kan delen.

De film een man die ove heet toont het verhaal van Ove voor wie we steeds meer sympathie krijgen en ons mee kunnen relateren naarmate de film vordert. Het simpel tonen van handelingen en gewoontes die Ove heeft werkt lachwekkend maar roept ook tegelijkertijd medelijden en verdriet op. Dit verhaal raakt mensen in hun hart, zowel op humoristisch als op dramatisch vlak. Ondanks dat je weet dat Ove dood wil, hoop je steeds meer dat dit verlangen verdwijnt en dat Ove blijft leven. Zodat hij in jouw leven kan blijven.

Een man die ove heet is vanaf 23 juni 2016 te zien in de bioscoop. Distributie: September Film.

Patricia Oldenhave is tweedejaars student Media & Cultuur.