Geen categorie

BLIK op carol: romantisch drama in het retro New York City

tekst: Floor van der Velde

De romantische dramafilm carol speelt zich af in New York in het jaar 1952. De met vijf Golden Globes genomineerde film vertelt het verhaal van twee mysterieuze vrouwen die verliefd op elkaar worden in een tijd waarin homoseksualiteit een taboe was. De combinatie van uitstekende acteerprestaties en de kerstperiode waarin de film zich afspeelt maakt de film tot een absolute aanrader voor een bioscoopbezoek deze decembermaand.

Therese Belivet (Rooney Mara) werkt op de speelgoedafdeling van een warenhuis. Ze lijkt niet heel gelukkig met haar baan en zou liever een leven leiden als Carol Aird (Cate Blanchett), een intrigerende en glamoureus uitziende vrouw die wel eens bij haar komt winkelen. Wanneer de vrouw haar handschoenen per ongeluk op de toonbank laat liggen besluit Therese ze als een aardig gebaar naar haar op te sturen. Wat begint als een vriendschap tussen Therese en Carol ontwikkelt zich gedurende het verhaal in een romance. Harge (Kyle Chandler), de man waarmee Carol in een scheiding ligt, ontdekt hun geheime relatie en Carol wordt gedwongen te kiezen tussen haar dochter en Therese.

carol is gebaseerd op het boek The Price of Salt. Dit boek is anoniem uitgebracht in de jaren ’50, vanwege de verhaallijn waarin twee vrouwen verliefd op elkaar worden. Dit was destijds verboden, Carol wordt behandeld alsof ze een ‘stoornis’ heeft waar ze met behulp van een psychotherapeut wel vanaf kan komen. Als kijker zie je vanaf het begin dat de vonk daadwerkelijk overspringt tussen Carol en Therese, hun liefde voor elkaar is geloofwaardig en echt. Ze worden in beeld gebracht als dappere vrouwen om destijds voor hun geaardheid uit te komen.

Het samenspel tussen Rooney Mara en Cate Blanchett is erg goed, ze zijn dan ook beiden genomineerd voor een Golden Globe voor hun rollen. Cate Blanchett speelt heel overtuigend een verleidelijke en gracieuze dame die rechtstreeks uit de jaren ’50 weggelopen lijkt. Rooney Mara is, waarschijnlijk doordat ze worstelt met haar gevoelens, een wat starre en stille jonge vrouw. Dit is een rol die zij vaker aanneemt, bijvoorbeeld als Lisbeth Salander in de verfilming van de Stieg Larsson-trilogie. De karakters lijken tegenpolen, de zelfverzekerde en onafhankelijke Carol tegenover de onschuldige, verlegen Therese maar hun personages vullen elkaar perfect aan. Naast de zeer terechte nominaties voor dit uitstekende acteerwerk is de film ook genomineerd voor beste film, beste regie en beste titelnummer, wat het tot de film met de meeste Golden Globe-nominaties van dit moment maakt.

De film is met veel oog voor details en uitstraling vormgegeven. Er is veel aandacht besteed aan het decor en de kleding uit de jaren ’50 wat de film qua sfeer doet denken aan de serie Mad Men. Ook in die serie is er enorm veel oog voor een periodegetrouwe weergave van decorstukken en aankleding van de personages. Er wordt overdadig gebruik gemaakt van gewatergolfde kapsels en bontjassen en iedereen rookt en drinkt heel de dag door. Dit maakt het een leuke film om naar te kijken, de film ademt echt de sfeer van het retro New York. Deze vergelijking gaat alleen op voor de vormgeving van het decor en aankleding van de personages, niet voor het verhaal zelf.

carol werd op de première van het Filmfestival van Cannes beloond met een staande ovatie en mijns inziens is dat terecht. De film kabbelt soms wat voort en is wat voorspelbaar maar wellicht leent het verhaal zich daar ook niet voor. Deze film moet het vooral hebben van het uitstekende acteerwerk, het oog voor detail en de sfeer die de film overdraagt. Dit is een ouderwets romantische film zoals hij hoort te zijn.

carol is vanaf 17 december te zien in de bioscoop. Distributie: Cinemien.

Floor van der Velde is tweedejaars student Communicatie- en Informatiewetenschappen.