Geen categorie

BLIK op brooklyn: oprechte emotie verpakt in jaren-’50-nostalgie

tekst: Jasmijn Missler

Prachtig puur acteerwerk van Saoirse Ronan in de driemaal Oscargenomineerde dramafilm, waarin zij als Eilis haar vertrouwde Ierse stadje inruilt voor het bruisende Brooklyn, New York. Gebaseerd op het gelijknamige boek toont het verhaal de worstelingen die samengaan met het verlaten van huis, een nieuw leven opbouwen, volwassen worden en moeilijke keuzes moeten maken. Bekende acteurs als Domhnall Gleeson, Jim Broadbent en Julie Walters vormen een sterke ondersteunende cast, die fraai wordt verbeeld te midden van een nostalgisch jaren 50 decor. Brooklyn is een waardevolle ervaring die zijn nominaties verdient, maar de kijker een enkele keer met een vragende behoefte achterlaat.

Eilis belichaamt het verhaal van vele naoorlogse migranten die naar Amerika vertrokken in hoop op een betere toekomst. De zware emotionele ervaring wordt oprecht getoond zonder melodramatisch te zijn, en gaat gepaard met relativerende humor. Iedereen zal zich kunnen vinden in dit relevante coming of age-verhaal, waarin Eilis zich aanvankelijk eenzaam en verloren voelt, om langzamerhand haar plek te vinden in een nieuwe omgeving. De film kiest voor een romantische verbeelding van de tijdsperiode, die zich onder meer manifesteert in de regie en cinematografie.

Regisseur John Crowley ontving eerder een BAFTA-award voor boy a en laat zich wederom van zijn beste kant zien. De film heeft een distinctieve stijl en creëert daarmee een kleurrijke en nostalgische representatie van de jaren 50, zoals de warmgekleurde strandscène op een retro Coney Island illustreert. Extreme close-ups bij natuurlijk licht versterken de emoties die de hoofdpersoon doormaakt. Het contrast tussen de kringen waarin Eilis zich bevindt is duidelijk merkbaar: de kalme landelijkheid van Ierland staat lijnrecht tegenover de levendige stad New York.

De film wordt gedragen door Saoirse Ronan, wie eerder werd geprezen voor haar rol als Briony in atonement. Voor haar vertolking van Eilis is zij niet voor niets genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe: Ronan belichaamt de rol op een oprechte en authentieke manier, door haar subtiele maar tegelijkertijd emotionele acteerwerk. Dit kan deels worden toegewezen aan de Ierse achtergrond van de actrice en het feit dat ze in New York is geboren, vergelijkbaar met de ervaring van het personage Eilis.

Ook de overige castleden zijn sterk, waaronder Jim Broadbent, Domhnall Gleeson en Julie Walters. Walters, onder meer bekend voor haar rol als Mrs. Weasly in de Harry Potterfilms, speelt de hospita van Eilis in New York en zorgt voor de nodige komische momenten in de film. Emory Cohen (the place beyond the pines) is de romantische tegenspeler van Ronan en vertolkt de Italiaanse Tony uitstekend. De liefdevolle relatie tussen hem en Eilis is dan ook geloofwaardig en ontwikkelt zich geleidelijk tijdens de film.

Met acteerwerk van buitengewoon hoog niveau, is het zonde dat een enkeling van deze personages niet verder uitgediept wordt. Het verhaal blijft dichtbij hoofdpersoon Eilis, maar laat de kijker sommige omringende personages niet goed genoeg kennen. Hiermee saboteert de film zichzelf wanneer het aankomt op de zwaarte van een emotionele gebeurtenis. Wellicht is dit met name een gevaar in literatuurverfilmingen, omdat verhaalelementen onontkoombaar opgeofferd moeten worden.

De verfilming van Colm Tóibíns roman laat desondanks treffend zien hoe volwassen worden samengaat met leren loslaten en opnieuw beginnen. Brooklyn is een prachtige kijkervaring met puur en krachtig acteerwerk, die je meeneemt naar idyllisch Ierland en onstuimig New York tijdens de nostalgische jaren ’50.

Brooklyn is vanaf 17 maart te zien in de bioscoop. Distributie: Twentieth Century Fox.

Jasmijn Missler is afgestudeerd BA Nieuwe Media en Digitale Cultuur.