Boy7
Geen categorie

BLIK op Boy 7: Mijn naam is Nummer Zeven

Tekst: Anne Rams

Hoeveel macht heeft de overheid eigenlijk over ons? Kunnen we ze wel vertrouwen? En als we dat niet doen, wat betekent dat dan voor ons? Hoewel het verhaal niet waargebeurd is, wordt de rol van de staat over haar burgers kritisch bevraagd in Boy 7, de eerste Nederlandse sciencefiction thriller. De standaard associatie bij dit genre van een onrealistische film waarin non-stop met technische snufjes wordt gestrooid, die velen, waaronder ikzelf, misschien ten onrechte vaak hebben, gaat hier niet op. De film gaat over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren als de technologie zich verder ontwikkeld heeft, maar ook liefde, vriendschap en vertrouwen zijn belangrijke thema’s in de film. Bovendien zit je van het eerste moment tot het eind op het puntje van je stoel, zelfs als je geen sciencefiction fan bent.

De cast van Boy 7 is verfrissend. Aan het eind van veel bekende Nederlandse films verschijnen vaak dezelfde namen in de aftiteling. Deze zijn van professionele sterren, die goed acteren, maar een bepaalde identiteit hebben en daardoor vaak dezelfde rollen vervullen. Dit gaat niet op voor de acteurs die de rollen in Boy 7 vertolken. Deze worden verwezenlijkt door acteurs die geen vaste identiteit hebben ontwikkeld, maar verschillende rollen kunnen spelen, zoals Matthijs van de Sande Bakhuyzen, de Vlaamse Ella-June Henrard en Halina Reijn.

De film vertelt het verhaal van Sam Waters (Van de Sande Bakhuyzen) die wakker wordt in een metro en zich niet meer kan herinneren wie hij is en hoe hij daar is beland. Bij de kijker wordt zijn verwardheid voelbaar door de handheld cameravoering en focus die afwisselend scherp en vaag is: je voelt je bijna misselijk en duizelig worden. Non-diëgetische geluiden, zoals een hoge, doordringende piep die steeds aanzwelt en dan weer afneemt, lijken in je hersenen door te klinken. Allerlei audiovisuele strategieën zijn gecombineerd en zo goed toegepast dat je als kijker meevoelt met wat de hoofdpersoon ervaart. Vanaf het begin leef je daardoor met Sam mee. Als hij een boekje krijgt waarin staat wat er gebeurd is, neemt hij je mee op zijn reis om uit te zoeken waar zijn verwarring vandaan komt. Hoe is het als je je volledig moet overgeven aan een klein notitieboekje en je leven afhankelijk is van een paar aantekeningen?

Dit boeiende verhaal hebben we voornamelijk te danken aan schrijfster Mirjam Mous, die de gelijknamige bestseller schreef waarop deze film gebaseerd is. Het narratief is origineel en sterk. Hoewel het verhaal dus niet op waarheid berust en in de huidige samenleving ongeloofwaardig zou kunnen zijn, komt het toch dichtbij door de realistische manier waarop het is neergezet door regisseur Lourens Blok. Een kroon op zijn werk is dan ook de nominatie van Boy 7 voor het Toronto International Film Festival, waar de film zijn wereldpremière zal beleven.

Boy 7 is een film vol spanning, waarin je als kijker wordt opgezogen in een fictionele wereld. Ook na het verlaten van de bioscoop zul je nog aan deze wereld terugdenken, waarin de macht van autoriteiten tegenover de macht van slechts één vingerafdruk en de kracht van doorzettingsvermogen wordt gezet.

Boy 7 is vanaf 19 februari 2015 te zien in de bioscoop. Distributie: A-Film Benelux. 
Anne Rams is tweedejaars Communicatie- en Informatiewetenschappen.