Geen categorie

Blik op Bloed, Zweet & Tranen: een persoonlijke kijk in het turbulente leven van André Hazes

Tekst: Idelette Buist

“Ik heb het goed gedaan, maar ook zo fout gedaan.” Dit zijn bekende woorden van André Hazes, die de leidraad van de film bloed, zweet en tranen vormen. Deze indrukwekkende film vertelt het welbekende levensverhaal van André Hazes, waarbij de focus ligt op drie belangrijke fases uit zijn leven: zijn ontdekking op achtjarige leeftijd, zijn doorbraak in de jaren tachtig en de moeilijke laatste maanden van zijn leven. De pieken en dalen van zijn leven, zijn fouten en successen, worden hierin op een persoonlijke en emotionele manier verteld.

Ondanks dat het levensverhaal van André Hazes relatief bekend is, is de film absoluut niet saai of herhalend. De film heeft diepgang en gelaagdheid dankzij de drie afwisselende verhaallijnen over verschillende fases uit het leven van Hazes. De contrasten en overeenkomsten tussen deze drie fases uit zijn leven maken de pieken en dalen extra krachtig, maar ook begrijpelijk. De film maakt duidelijk waar Hazes’ worstelingen vandaan komen en dit maakt hem menselijk en herkenbaar. De film laat ons de meest emotionele en kwetsbare momenten van zijn leven zien. Je leeft met hem mee, ondanks de vele verkeerde keuzes die hij maakt.

André Hazes wordt in de film gespeeld door Martijn Fischer, die dit fantastisch doet. Hij vertolkte in de musical Hij Gelooft in Mij ook al de rol van André Hazes. Fischer speelt de rol op een natuurlijke manier, zonder een persiflage van Hazes te maken. Hij durft lelijk te zijn en zich kwetsbaar op te stellen, wat hem een geloofwaardige André Hazes maakt. Fischer weet de strijd van Hazes krachtig te vertolken en neemt het publiek hierin mee.

Regisseur Diederick Koopal wilde met de film de successen en worstelingen van Hazes weergeven. Hij wilde dit doen zonder van tevoren een oordeel over hem te vellen, wat hij wilde over laten aan het publiek. Koopal is er in geslaagd een eerlijk en emotioneel beeld van Hazes’ leven te weergeven. De strijd die Hazes in zijn leven voerde, is sterk voelbaar als kijker.

Mijn enige punt van kritiek is dat de film niet zo zeer ergens naar toe werkt. Van films zijn we gewend dat ze naar een climax toewerken. In bloed, zweet en tranen ontbreekt echter de climax, omdat iedereen al bekend is met de afloop van het levensverhaal van André Hazes. Dit is niet zozeer fout, maar het kan wel het gevoel geven dat de film een bepaalde richting mist. Het risico bestaat dat de film hierdoor langdradig aan voelt en dat is zonde. Dit neemt echter niet weg dat het een meeslepende film is. De spanning van de film zit meer in de emotie en diepgang van de film, dan in de vraag hoe de film zal aflopen.

bloed, zweet en tranen is zeker de moeite waard om te kijken. De film biedt een eerlijke en persoonlijke kijk in het bewogen leven van een man, van wie we allemaal denken hem al te kennen. De film is verfrissend, ontroerend en pijnlijk. En of je nu al bekend met het verhaal van André Hazes of niet, de film is een echte aanrader.

bloed, zweet en tranen is vanaf 30 maart te zien in de bioscoop. Distributie: A-Film Benelux.
Idelette Buist is derdejaars Theater-, Film- en Televisiewetenschap.