Geen categorie

BLIK op a bigger splash: Een duik in onderliggende verlangens

tekst: Patricia Oldenhave

De film a bigger splash neemt je mee in de geïsoleerde wereld van vier verloren zielen op het vulkanische en winderige Italiaanse eiland Pantelleria. De film gaat over rockster Marianne, haar vriend Paul, haar ex Harry en zijn dochter Penelope, die allen willen loslaten en verdergaan. Tussen deze vier verschillende personages ontstaat een spanning die steeds verder oploopt, waarbij hun diepere verlangens naar boven komen. Deze diepere verlangens zijn veelal een duistere kracht die niet bij iedereen voor een goede afloop zorgt.

Aan het begin van de film word je meteen, als bij een duik in het zwembad, ondergedompeld in het verhaal. Zo zien we eerst de intense rock-’n-rollwereld waardoor zangeres Marianne is gevormd. In contrast zien we haar vervolgens in complete rust op een afgezonderd Italiaans eiland met Paul. Beiden zijn zichzelf aan het opladen en herbouwen op dit eiland. Wanneer zij volledig relaxed een dag samen op het strand doorbrengen wordt deze rust bruut onderbroken. Terwijl Marianne en Paul horen dat Harry langs komt, vliegt tegelijkertijd het desbetreffende vliegtuig als een schaduw over hen heen. Dit vliegtuig vliegt als een donkere waas over hen heen en neemt hun zonlicht weg. Deze schaduw suggereert direct iets onontkoombaars. Dit shot wekt de interesse en hiermee laat de regisseur zien dat er een donkere wolk over Marianne en Paul heen valt. Meteen is duidelijk dat hun zoektocht naar rust wordt verstoord door wervelwind Harry. Harry arriveert samen met Penelope waardoor het kwartet compleet is. Dit kwartet is een groep mensen die niet bij elkaar hoort te zijn. Jaloezie en passie zijn zichtbaar en spanning is voelbaar.

Terwijl Marianne sinds haar breakup met Harry is verandert, is Harry nog steeds dezelfde energieke tornado die terugkomt voor zijn vorige liefde. Harry wordt fantastisch neergezet door acteur Ralph Fiennes. Eén van mijn favoriete scenes uit de film is natuurlijk zijn noemenswaardige dans op Emotional Rescue van de Rolling Stones. Dit nummer is kenmerkend voor de liefde die Harry nog steeds voor Marianne voelt. Tegelijkertijd is Harry een verloren ziel die gered moet worden. Ralph Fiennes zet een geloofwaardig en explosief karakter neer van een man die een vriend van iedereen lijkt te zijn. Ondanks dit spontane karakter word je als kijker toch bang voor deze man. Harry weet wat hij wil en zal niet loslaten. Hij houdt vast aan het verleden en komt terug voor Marianne. Harry is een drukke prater maar hierbij contrasterend is Marianne allesbehalve praatgraag. Zij is herstellende van een operatie en brengt met moeite woorden uit. Tussen de andere personages is de spanning ook voelbaar. Binnen hun relatie moeten Marianne en Paul proberen te communiceren zonder woorden. Ze moeten met elkaar spreken zonder te praten. Alle personages hebben een gedeeld verleden wat onrust creëert en waardoor tijdens deze gedwongen vakantie op een geïsoleerd eiland verlangens steeds groter worden.

Ondanks dat de personages niet duidelijk worden uitgediept schept dit geen problemen voor het verhaal. Het verhaal is eenvoudig te begrijpen en juist ook door de ietwat dunne verhaallijn word je hierin meegenomen. Binnen het beeld is veel oog voor detail. Zo is interessant dat Paul (Matthias Schoenaerts) een voorkomen heeft van een rustige man maar ook hij zijn duistere kanten heeft. Een interessant detail is dat zijn ontwikkeling binnen de film kracht wordt bijgezet door zijn kleding. Zo is hij de gehele film te zien in een versleten broek en een shirt vol gaten. Aan het einde van de film draagt hij, na een onverwachtse zwempartij met voor hem een duidelijk zichtbare ontwikkeling, opeens schone en nieuwe kleding waardoor hij opgefrist overkomt. Zijn karakter lijkt door deze duik te zijn herboren. Alle personages maken ontwikkelingen mee waarbij het belangrijkste personage eigenlijk het zwembad lijkt. Dit bad vol verborgen verhalen lijkt het grote monster te zijn van de film. Juist door het voorkomen van een ontspannen plek lijkt het te verbergen wat voor kwaadaardige krachten dit bad daadwerkelijk heeft.

a bigger splash is een onvoorspelbare, erotische thriller die wordt gedreven door de dieperliggende verlangens van de hoofdpersonages. De personages hebben hun eigen verlangens en gevoelens waarbij seksuele spanning ontstaat. Als een wervelwind komt Harry aanvliegen die voor de grootste ommekeer in de film zorgt. Deze film geeft een duik in het onderliggende wat nu eindelijk eens boven water komt.

a bigger splash is vanaf 7 april te zien in de bioscoop. Distributie: Lumière.

Patricia Oldenhave is tweedejaars student Media & Cultuur.