BLIK / BLOOM


Blik1_1De maart 2008 uitgave van BLIK vormde een samenwerkingsverband met het student magazine van University College Utrecht The Boomerang. In een eenmalige gelimiteerde editie van BLOOM werden de ogenschijnlijk contrasterende sferen van academici en journalistiek samengebracht. Dit resulteerde in een eclectische verzameling van artikelen variërend van een openhartig verslag door geestelijk begeleider Henk Fonteyn van zijn ervaringen in Afghanistan tot een studie van Islamitische hiphop. De combinatie van journalistiek en academici wordt het best geïllustreerd door een interview met vooraanstaand mediatheoreticus Richard Grusin.

 

ARTIKELEN

column: american election – henry allen
Dit korte opiniestuk beschouwd de wijze waarop alternatieve mediaplatforms zijn toegepast en verhinderd ten behoeve van politieke representatie in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten. Vanuit het Europese en niet-Westerse perspectief wordt geargumenteerd dat een gebrek aan diversiteit van meningen in ‘s werelds meest invloedrijke democratie contraproductief zal zijn voor toekomstige internationale relaties.
ARTIKEL: THE ARMY PREACHER AND THE MEDIA – HENK FONTEYN (VERTALING SHANE PULMANO & JOOST BROEREN

Om te voorkomen dat militair personeel in hun omgang met media operationele informatie publiekelijk maken, worden zij door hun superieuren opgedragen zich te houden aan een ‘concept richtlijnen voor voorlichters’. In een persoonlijk verslag van zijn tijd in Afghanistan spreekt geestelijk begeleider Henk Fonteyn openhartig over zijn existentiële twijfels betreffende de missie, maar beschrijft hij niettemin de verplichte goedkeuring van alle communicatie door zijn Persofficier als ‘vriendschappelijk samenwerking’. Bij het schrijven naar het thuisfront werd hijzelf immers veelvuldig geconfronteerd met een gematigde vorm van ethische zelfcensuur om onnodige onrust te voorkomen. 

ARTIKEL: ISLAMIC HIPHOP – AMELIA HASSANI

DIt is een beschouwing van Islamitische hiphop als een grensoverschrijdend middel tot zelfexpressie om tegenwicht te bieden aan de ondervertegenwoordiging en misrepresentatie van Arabische Amerikanen in de media. Volgens de auteur biedt de (op het eerste gezicht) verrassende combinatie van Islam en hiphop Arabische Amerikanen handvatten voor een actieve zelfrepresentatie en –educatie van wat de eigen cultuur omvat.

Column: he Delicate Science of Art – špela Drnovšek Zorko
Kunst en wetenschap positioneren zichzelf nog te vaak als volstrekte tegenpolen. špela Drnovšek Zorko bespreekt initiatieven van kunstenaars en onderzoekers die op het snijvlak van deze disciplines opereren en pleit voor een voortzetting van een soortgelijk dialoog.
Interview: Going Against the Flow – Joost Broeren & Sanne van Hoof, beeld: Linde van de Brug
Samen met Jay Bolter was mediatheoreticus Richard Grusina verantwoordelijk voor Remediation (1998), één van de meest invloedrijke boeken betreffende Nieuwe Media. Gedurende zijn verblijf van vijf weken in Amsterdam kreeg BLIK de kans om Grusin te interviewen over zijn aankomende publicatie Premediation en het concept in de titel: argumenterend dat hedendaagse media voornamelijk vooruitdenkend zijn. In reflectie op zijn schrijfproces gaat Grusin tevens in op het belang om sporadisch tegen de draad in te gaan.
Artikel: Brain Candy: The Evolution of Television and Its Viewers– Marja Silvertrant
Beginnend met de bekentenis zelf een televisie junkie te zijn, tracht Maja Silvertant de veronderstelling van media academici te weerleggen dat televisie kijken enkel als een passieve en niet-intelligente activiteit dient te worden beschouwd. Volgens Silvertant, verlangt de inherente complexiteit van hedendaagse televisieprogramma’s dat kijkers zelf de onduidelijkheden invullen. Om die reden dragen vele trouwe fans dan ook actief bij aan het narratief door commentaar te leveren op menig website gewijd aan de tv-programma’s.
column: Do Like Jay-Z: get rid of your dollars – david hofmeijer

Advies nodig over hoe je jouw dollars moet investeren? Hofmeijer beweert dat we allemaal het voorbeeld van Jay-Z moeten volgen.

Beeldessay: – Maurits Dewina

Na een website te hebben opgericht om zijn recentelijk verworven programmeringkennis uit te testen, raakte UCU student Quirijn den Rooijen onverwachts betrokken bij een heuse Hollywood productie. New Line Cinema was zich immers snel bewust van het marketingpotentieel van de website voor hun aankomende filmadaptatie van the golden compass. Maurits Dewina besprak met Den Rooijen de hectiek van de afgelopen paar weken.

Column – Frederik Hartig (vertaling Anne Löfstedt & Henry Allen)

In deze column geeft de auteur een beschouwing van de relevante culturele, in tegenstelling tot politieke, redenen voor de vraag naar Westerse invloeden vanuit Oost-Duitsland vóór de val van de Berlijnse muur. Aangetoond wordt dat het gebrek aan culturele expressie in het Sovjet tijdperk op creatieve wijze werd ondermijnd door het verlangen van het volk naar verandering, zelfs wanneer men naar de meest banale aspecten van westerse cultuur verlangde.

Benieuwd naar de hele artikelen? Bestel dan hier BLIK #1.1 BLOOM