BLIK #9.1

BLIK #9.1 gaat over framing: op welke manier iets in beeld wordt gebracht of wordt gerepresenteerd, maakt natuurlijk heel veel uit voor de beleving daarvan. In deze editie hebben we verschillende essays en artikelen samengebracht, waarin de auteur nadruk legt op de manier waarop hij of zij zijn of haar onderwerp framet. Ook staat er twee interviews in deze editie: eentje met Ugur Ümit Üngör, die aan het geschiedenisdepartement onderzoek doet naar framing in conflictgebieden en eentje met Rainer Hofmann, die ‘zijn’ SPRING-festival bij ons onder de aandacht brengt. Dat biedt dus weer voldoende leesvoer!

ARTIKELEN

Essay: Nikereclames: één minuut inspiratie – Marcel Bouvrie

In dit artikel analyseert Marcel Bouvrie de muziek in Nikereclames. Nike is het meest waardevolle merk in de sportbranche. Het succes van de partiaire producenten, die feitelijk weinig verschillen van die van zijn concurrenten, is mede te verklaren door talrijke populaire reclamecampagnes. Marcel onderzoekt deze reclames op een interdisciplinaire manier. Hij gaat in op welke rol muziek heeft op de ontwikkeling van Nikereclames en hoe deze ontwikkelingen zich verhouden tot de verschillende marketingfases van Ronald Rodman.

Interview: theater, hart en hoofd; met rainer hofman –Cilia Hulspas en Rico van Opheusden

Rainer Hofmann werkt al meer dan twintig jaar als theaterprogrammeur en dramaturg voor verschillende theatergezelschappen en festivals in landen door heel Europa. Redacteurs Rico van Opheusden en Cilia Hulspas interviewden hem over zijn baan en ervaring binnen de theaterwereld, en over zijn meest recente positie als creatief directeur voor het SPRING theaterfestival in Utrecht. Ze hebben het over trends in het huidige theaterlandschap, de verschillen in theater in verschillende landen, Utrecht als theaterstad en de toekomst van de performing arts in Nederland en internationaal.

Column: Geestesziek – Rico van Opheusden

Rico van Opheusden houdt een spreekwoordelijke interventie voor de Geesteswetenschappen.
De alfa’s slaan de afgelopen jaren te hard van zich af als het gaat over de eigen relevantie
en verhouding tot de andere faculteiten; zo kan het echt niet langer. Hij stelt dat het
minderwaardigheidscomplex van de Geesteswetenschappen opgelost moet worden door
meer aandacht te besteden aan manieren waarop de alfa’s kunnen samenwerken met de
bèta’s, in plaats van te hameren op de eigen superioriteit.

Essay: Kunst als inclusieve ervaring – Merel Boes

Merel Boes kijkt in dit artikel naar de waarde van kunst voor de samenleving in het kader van de bezuinigingen in de cultuursector van de afgelopen jaren. Zij doet dit door te kijken naar de verschillende waarden die kunst kan hebben: kunst als collectief belang en kunst als inclusieve ervaring.

Beeldessay: Controle – Sem Horneman

In dit beeldessay onderzoek Sem Horneman op welke manier haar controledrift invloed heeft op de foto’s die ze maakt: die laat ze namelijk zoveel mogelijk los. De foto’s die ze maakt, zijn namelijk tweelagig: ze schiet over een bestaande foto nog een andere foto heen. De uitkomst weet ze niet; dat kan ook niet, omdat ze analoog schiet. Ook maakt ze veel doodles, die ontstaan in een sfeer van gedachteloosheid. Sem probeert dus in haar werk iets te doen, wat ze in het echte leven totaal niet kan: de controle loslaten.

Artikel: Media and social Manners – Dennis Vermeulen

Dennis Vermeulen onderzoekt in dit artikel de manier waarop in de voorstelling Niemandsland van Dries Verhoeven bij de toeschouwer bepaalde manieren van handelen oproept. Aan de hand van theorieën uit de mediawijsheid en concepten als focalisatie en dispositif legt hij uit dat er in de voorstelling verschillende manieren van kijken aan het werk zijn, die elk hun invloed hebben op de toeschouwer van de voorstelling en de willekeurige voorbijgangers op straat. Dennis sluit af met een pleidooi voor de verbreding van het mediawijsheidsdiscours: niet alleen massamedia, maar ook bijvoorbeeld theater moeten door deze bril bekeken worden.

Interview: Gewoon even uit; met Ugur üMit Üngör – Bjorn Beijnon en Dennis Vermeulen

Het was onze BLIK-redactie ter ore gekomen dat Ugur Ümit Üngör, docent bij Geschiedenis met betrekking tot conflicten en genocide, thuis geen televisie had. Twee redacteurs, Bjorn Beijnon en Dennis Vermeulen, vroegen naar zijn redenering achter het besluit om dit medium niet in zijn huiselijke omgeving te hebben. Daarnaast vroegen ze hem hoe hij tegenover de mediarepresentatie staat van moslims en oorlogsgeweld.

Docentencolumn: Fantastisch kapitalisme – Dan Hassler-Forest

In deze docentencolumn vergelijkt Dan Hassler-Forest de populaire eenentwintigste cultuur van fantastische genres, bestaande uit superhelden, zombies, draken en terminators met onze eigen kapitalistische wereld. Zorgt de aanwas van fantastische verhaalwerelden voor een monopolistische overmacht?