BLIK #8.2
ARTIKELEN
DOCENTENCOLUMN: Revolutie – Sven Vitse
Sven Vitse schrijft in zijn docentencolumn over de Amsterdamse schermutselingen in 2015 tussen studenten en de universiteit. Revolutie lokt angst uit bij de student; men vreest voor de vermoeiende kracht van de herhaling. Omwentelingen monden – zo lijkt het – steevast uit in nieuwe meesters.
Essay: “We were writers with our own voice, our own stories” – Aafje de Roest
In dit essay gaat Aafje de Roest in op twee films, waarin volgens haar een coming-to-voiceproces voorkomt: The Help (2011) en Freedom Writers (2007). Respectievelijk gaan deze films over de minderwaardige behandeling van (vrouwelijke) huishoudelijke hulpjes in een segregeerd Amerika en het leven van een aantal jongeren in een borderland. In beide films groeit bij de hoofdpersonages het zelfbewustzijn en ontstaat er hoop voor de toekomst: volgens Aafje een gevolg van dat stemkrijgen.
Interview: “TV komt vaak wat halen; met Nicolaas Veul – Bjorn Beijnon en Eline Warnier
Nicolaas Veul (31) is een Nederlandse documentaire- en televisiemaker. Samen met Tim den Besten was hij in 2015 te zien in de controversiële documentairereeks Super Stream Me. Onze redacteurs vroegen hem naar zijn loopbaan, de verschillende waarden van de NPO en naar ‘kwetsbaarheid’ op televisie en in documentaires.
Artikel: Framing Violence in Baltimore – Anna Salden
Anna Salden werpt een kritische blik op de mediarapportage van de Baltimoreprotesten. We moeten ons bewust zijn van de politieke functie van afbeeldingen en hoe een specifieke woordkeuze onze blik op de gebeurtenissen kan beïnvloeden. Bovendien moeten we ons te allen tijde afvragen: welk verhaal krijgen we niet te zien?
Beeldessay: Reclaim your City! – Nanna de Jong
In dit beeldessay laat Nanna de Jong zien hoe een stad eruit zou zien als regels weg zouden vallen en we onze stad zouden ‘reclaimen’. Nanna zoekt voor haar project ‘Reclaim your City!’ naar antwoorden op vragen als: op welke manier kunnen we het stedelijk landschap hacken en op welke manier kunnen we dan de stad reclaimen? Ze wil bij het beantwoorden van deze vragen een zekere mate van opstandigheid bij de kijker losmaken.
Artikel: Artisticiteit vs. industrie: de scenarioschrijver in tweestrijd – Robieke Roesink
In haar essay verdiept Robieke Roesink zich in de relatie tussen de scenarioschrijver en de televisiezender waar hij of zij voor werkt. Aan de hand van hoe deze schrijvers spreken over algemene en individuele ideeën over de constructie van een sociale identiteit in Nederlandse televisieseries, analyseert ze hoe de professionele identiteit van de schrijver daarin geconstrueerd wordt.
COLUMN: Wat studeer je nou eigenlijk precies? – Dennis Vermeulen
Dennis Vermeulen levert in deze column kritiek op de onzichtbaarheid van de mediawetenschap in precies dat wat ze onderzoekt: het mediaveld. Hij laat zien dat je weinig moeite hoeft te doen om talloze begrijpelijke en leuke publicaties te vinden over natuurkunde, maar dat dat erg tegenvalt, als je ‘media’ als zoekwoord gebruikt. Nogal logisch dat mensen dan soms het nut niet van een studie of wetenschapsveld inzien, stelt Dennis.
Recensie: BLIK op youth: een generatiekloof – Patricia Oldenhave
Vaste webrecensent Patricia Oldenhave geeft haar oordeel over Paolo Sorrentino’s Youth. Het spel is formidabel, de muziek raakt de juiste snaren en de sobere manier waarop het geheel in beeld is gebracht leidt tot een aandoenlijk en levensecht verhaal. Zien dus!