BLIK #7.0
De BLIK-redactie is trots om, ondanks een zware financiële periode, toch een achtste jaargang te kunnen publiceren. Deze eerste editie van die jaargang hoopt te inspireren, aan het denken te zetten, verhalen te vertellen en toekomstbeelden te schetsen.
Artikelen
Artikel: Virtuality and Feedback in the Liveness Debate – Joshua Heeres
In dit artikel geeft Joshua Heeres zijn visie op het debat omtrent liveness in voorstellingen van Vlaming Kris Verdonck: in een wereld waarin media alomtegenwoordig zijn, zijn onze identiteit en cultuur steeds meer verbonden met technologie. Joshua zet het debat rondom liveness uiteen, voegt hier zijn eigen visie aan toe en schetst een toekomstperspectief voor dit debat.
Essay: Freedom and Control: the Cyberpunk Existence – Wouter Gerritzen
Wouter Gerritzen richt zich op de cyberpunkcultuur, een subcultuur die velen waarschijnlijk kennen uit verschillende films en boeken. In hoeverre zijn wij er ons van bewust welke ideologie hierachter schuilgaat? Wouter licht deze ideologie toe in dit essay.
Interview: Bewaker van de dramaturgie; in gesprek met Anoek Nuyens – Fenna Blaas en Semra Dedeoglu
Dramaturgie is moeilijk te definiëren: hoe dieper je erop ingaat, hoe onduidelijker het begrip wordt. Anoek Nuyens, afgestudeerd dramaturg, geeft in dit interview haar visie op de dramaturgie. Ze vertelt hoe ze als dramaturg in feite niets anders doet dan zich verplaatsen in het perspectief van iemand anders, of dat nou het perspectief is van de regisseur, van de toeschouwer of van de acteur. Volgens Nuyens is dat ook de kern van het theater: “Theater leert ons kijken en de onbekende ander te begrijpen; iets wat in onze huidige tijd, waar de ene crisis de andere opvolgt, goed van pas kan komen.”
Artikel: Don’t Tell Them, Show Them! – Mayke Pels
Mayke Pels heeft zich laten inspireren door de wijze waarop innerlijke verhalen worden verteld bij live-actiondocumentaire aan de ene kant en animatiefilm aan de andere kant. Hoe kunnen verhalen die zich niet zo makkelijk in beeld laten brengen, worden verfilmd? Dat licht Mayke toe in dit artikel over de visualisatie van het onfilmbare.
Beeldessay: You Never Get a Second Change to Make a First Impression, or Do You? – Kimberly Krul
Voor nieuwe theatermakers zal het waarschijnlijk steeds moeilijker worden om aan de slag te gaan in het theaterveld, maar hier heeft Kimberly Krul gelukkig weinig van gemerkt. Ze schrijft in dit beeldessay over de samenwerking met theatermaker Art-Jan de Vries, en hoe zijn theatervoorstelling toeschouwers bewust maakt van hun eerste indruk en zelfs van hun tweede eerste indruk.
Column: Waarom Girls zo belangrijk is – Babette Straus
We worden omringd door media, en televisieseries maken hier natuurlijk ook deel van uit. Babette Straus laat zien waarom er nog lang niet genoeg is geschreven over Lena Dunham – schrijver, regisseur en hoofdrolspeelster van Girls – en waarom deze serie haar inspireert.
In memoriam: Jim Hurley – Asher Boersma en Joost Broeren
In 2014 is vast docent bij Theater-, film- en televisiewetenschap Jim Hurley overleden. Asher Boersma en Joost Broeren schrijven een eerbetoon voor deze bijzondere filmfanaticus.