BLIK #6.1

In het tweede nummer van de zevende jaargang houdt BLIK zich bezig met situaties die ‘net niet’ naar een conclusie of antwoord hebben geleid. Toch komen de auteurs met duidelijke aanbevelingen en soms zelfs een rooskleurige blik op de toekomst. In BLIK #6.1 is tevens een prachtige poster bijgevoegd van HKU-studenten die studeren in de richting productontwerp. De afgebeelde objecten zijn geïnspireerd op de artikelen die je in deze BLIK kunt vinden.

artikelen

Artikel: Representation of the Other: Power Relations in Documentary Film – Marleen te Walvaart

In dit Engelstalige artikel onderzoekt Marleen te Walvaart de rol van de filmmaker en zijn macht binnen de documentaire. Op wat voor manier beïnvloedt de filmmaker het beeld dat met een documentaire geschetst wordt? Immers, zelfs als de filmmaker zich ‘objectief’ naar de achtergrond verplaatst, is de documentaire zelf verre van neutraal.

Artikel: Reviving the Past Conventions of realism in the virtual reconstruction of Rome Reborn – Siem van Boxtel

Masterstudent Siem van Boxtel schreef een Engelstalig artikel over Project Rome Reborn. In dit project is een digitale restauratie van Rome gemaakt met 3D-modellen die de ontwikkeling van kleine nederzetting tot aan de vroege middeleeuwen laat zien. Tijdens deze digitale restauratie worden digitale media gebruikt om ‘realistische’ archeologische conclusies te trekken, maar welke van deze conclusies worden empirisch ondersteund en welke komen voort uit de subjectieve intuïtie van de archeoloog?

Artikel: De zin en onzin van musea in een veranderend medialandschap – Adinda Verburg

Dit artikel draait om de maatschappelijke rol van musea in ons veranderende medialandschap. In de steeds sterker gedigitaliseerde maatschappij lijkt een ‘simpele’ expositie met informatiebordjes nauwelijks interessanter dan het raadplegen van Wikipedia. Aan de andere kant doet een museum vol interactiviteit en attracties ons meer aan een pretpark denken. Adinda Verburg schreef een artikel over de vraag wanneer een museum de grens overschrijdt als het om amusement gaat en hoe het museum kan concurreren met het internet.

Interview: Studium Generale: Stof tot nadenken  – Claire Coumans & Leanne van Schijndel

BLIK-redacteuren Claire Coumans en Leanne van Schijndel interviewden voor dit nummer Melanie Peters, directrice van Studium Generale in Utrecht. Zij stelden haar vragen over de programmering, hoe deze tot stand komt en de interdisciplinariteit waar zij rekening mee moet houden. Er is immers een grote vraag naar vakgebiedoverschrijdende wetenschap, maar in de praktijk lijkt deze interdisciplinariteit soms ver te zoeken.

Beeldessay: Een blik in mijn hoofd – Lotte Holterman

Derdejaars HKU-student Product Design Lotte Holterman tekent haar (half)dromen. In dit beeldessay geeft ze ons een kijkje in haar dromen en de onwerkelijke vluchtigheid hiervan.

Column: Realiteit – Bram Joanknecht

In zijn column beschouwt Bram Joanknecht het samensmelten van natuur, cultuur en techniek. Onze realiteit wordt tegenwoordig steeds meer overweldigd door informatie, maar is dat echt de juiste koers?

Benieuwd naar de hele artikelen? Bestel dan hier BLIK #6.1