BLIK #5.2

 

Artikel: From shelf space to self space – Rommert Zijlstra

In het artikel “From shelf space to self space” verkent Rommert Zijlstra de constructive van het zelf in relatie tot Chris Andersons The Long Tail. Biedt een overvloed aan media-aanbod ons meer gelegenheid tot identiteitsconstructie of worden we hierdoor juist beperkt?

Essay: LARP: Realiteit en identiteit in de wereld van het spel – Louise de Vries

Louise de Vries onderzoekt in haar essay in hoeverre live action role playing een virtuele realiteit oplevert en in welke mate dit zijn weerslag heeft op de ‘echte’ identiteit van de spelers.

Interview: Alles digitaal? – Jeroen van Loon

Redacteurs Josse van Meegeren en Claire Coumans interviewden onderzoeker Jeroen van Loon over zijn afstudeerproject aan de HKU, genaamd Life Needs Internet. In het interview wordt aandacht besteed aan de verkenning van digitaliteit buiten de westerse wereld en hoe deze verkenning ons wijst op de alomtegenwoordigheid en (on)misbaarheid van digitale media.

Essay: Een consistente wereld in een dode ruimte – Nick van Someren Brand

Nick van Someren Brand richt zich in zijn essay op de graphical user interface van survival-horrorgames. Met <span style=”font-variant: small-caps;”>dead space</span> als casus toont hij aan hoe de remediatietheorie van Bolter en Grusin in het verlengde ligt van de concepten diëgese en immersie, en dus in welke mate de speler op kan gaan in de identiteit van zijn virtuele avatar.

Artikel: Angels With Bloody Faces – Max Urai

Max Urai belicht de minder mooie kanten van de vrouwelijke identiteit in zijn artikel “Angels with Bloody Faces” door middel van een analyse van het abjecte vrouwelijke in de films <span style=”font-variant: small-caps;”>antichrist</span> en <span style=”font-variant: small-caps;”>black swan</span>.

Beeldessay: Koffie tegen kanker – Sophie Holterman

In het beeldessay van Sophie Holterman wordt aandacht besteedt aan een schijnbaar vluchtig, maar daarom niet minder essentieel onderdeel van onze identiteit: koffie. Door middel van beeld wordt uiteengezet hoe de mens kan profiteren van de voordelen die koffie heeft voor de gezondheid.

Column: Oorlog, liefde en filmmaken – Vera de Lange

In haar column beschrijft Vera de Lange verborgen boodschappen in audiovisueel materiaal en hoe onze kijk op films na verloop van tijd verandert. Het filmpubliek zou volgens haar altijd achter de film aanhobbelen en pas veel later begrijpen wat een regisseur met alle geweld duidelijk wilde maken.

Benieuwd naar de hele artikelen? Bestel dan hier BLIK #5.2.