BLIK #1.0


BLik1_0BLIK #1.0 verscheen in juni 2007. De vele artikelen in dit nummer zijn allemaal in meer of mindere maten bezig met de misleiding en verleiding van het beeld. Voor deze uitgave hebben we dan ook geprobeerd niet alleen qua artikelen dit thema door te laten dringen, maar ook in de layout – die door maar liefst vier illustratoren is gemaakt – een creatief uitdagend beeld te creëren.
 

ARTIKELEN

Interview: Tegelijk armer en rijker’ met Abderrahmane Sissako – Asher Boersma

Regisseur Abderrahmane Sissako is geboren in Mauritanië, studeerde in Moskou en woont nu in Frankrijk. Ze voelt zich geroepen het woord te voeren voor Afrika. Een gesprek over discours, representatie en subjectpositie.

Artikel: Wachten op de Apocalyps, Cybergothic: techniekfilosofie van een subcultuur – Ilona van der Bildt

Een inventarisatie van de achterliggende filosofie in de Cybergothic subcultuur, aan de hand van de theorie, muziek en kledingstijl die aanhangers ervan bezigen. Een artikel over techniek en toekomstvisies verheven tot schoonheidsideaal.

Artikel: Mediavoyeurisme tot aan het graf, Ethnische afwegingen voor de hedendaagse media – Jan-Willem van der Mijde
De internetsite van het Algemeen dagblad publiceerde onlangs een filmfragment waarin de dood van een jonge man te zien was. Aan de hand van overeenkomstige mediabeelden tracht dit artikel te beoordelen hoe de in de confrontatie met dergelijke beelden ethisch te rechtvaardigen is, en of hier in het geval van de publicatie van het Algemeen Dagblad sprake van was.
Essay: Through the Looking Glass, Weblogs and the Construction of Identity – Shane Pulmano
Weblogs stellen hun gebruikers in staat om een meervoudige en gefragmenteerde identiteit te tonen. Posts vertonen materiaal dat verwijst naar de persoonlijke voorkeuren, talenten, gedachten en meer van de auteur. De getoonde identiteit is daarmee niet alleen een spiegel die de auteurs gebruiken om hun dagelijks leven te construeren; het is er een aanvulling op.
Interview: The Creation of a Discourse met Romuald Karmakar – Asher Boersma

De Duitse regisseur Romuald Karmakar betoogt de noodzakelijkheid van het creëren van een discours waarin moslimterrorisme besproken kan worden zonder te vervallen in racisme. Zijn film hamburger lektionen is daartoe een poging.

Artikel: De ‘echte’ misdaad. Representatie van homoseksualiteit in het Indonesische nieuwsprogramma  – Bram Hendrawan

Naar aanleiding van een nieuwsbericht in het Indonesische programma buser onderzoekt Bram Hendrawan de representatie van homosexualiteit hierin en de gevolgen daarvan voor homosexuelen in Indonesië

Column: Vervlogen Magie – Mijke Pol

Beschouwing van een setbezoek aan de wereld draait door.

Benieuwd naar de hele artikelen? Bestel dan hier BLIK #1.0