BLIK #0.1

Blik0_1BLIK #0.1 verscheen in juli 2006, met daarin vooral aandacht voor de massalere aspecten van de media: de superheldenfilm, de toekomst van het massamedium televisie, en overdenkingen over voetbal en barend & van dorp met Eggo Müller. BLIK #0.1 kwam tot stand met financiële bijdragen van studievereniging Akt en het U-fonds.

ARTIKELEN

Essay: Pleidooi voor een audio-visuele blik – Maarten Brinkerink
In reactie op het nulnummer: een gloeivol pleidooi voor een ruimere aandacht voor de rol van geluid binnen de mediawetenschappen. Door Maarten Brinkerink.

 

Artikel: Cowboys met capes. De superheld als outlaw hero – Joost Broeren
Duiding van het hedendaags succes van de superheldenfilm: de duale identiteit van de superheld is de ultieme uiting van de dichotomie in de Hollywoodfilm. Over official heroes, outlaw heroes en relectant heroes. Door Joost Broeren.

Artikel: A Flow Odyssey, De trans-formaties van televisie – Asher Boersma

Asher Boersma waagt zich aan een voorspelling van de toekomst van het medium televisie, aan de hand van Raymond Williams’ begrip ‘flow’ en Kubrick’s klassieker 2001: a space odyssey. Door Asher Boersma.

Interview: Eggo Müller – Asher Boersma & Manja Herrebrugh

Als docent/onderzoeker aan het Instituut Media en Re/presentatie houdt Müller zich (volgens zijn eigen website) bezig met “televisie als medium, populaire cultuur als vorm van participatie, met amusement als esthetische modus daarvan.” Door Asher Boersma & Manja Herrebrugh.

Artikel: How Real Can Artificial Be? Uses of Virtual Reality in psychotherapy – Sanda Omlor

Binnen de psychotherapie wordt Virtual Reality in toenemende mate ingezet voor bestrijding van fobieën als hoogtevrees en angst voor spinnen. In veel gevallen met succes, zoals blijkt uit deze inventarisatie. Door Sanda Omlor.

Essay: “Is This Thing On?” ‘Modes of Address’ in E.R. – Debbie Marbus

Een analyse van de aflevering ‘Ambush’ van de televisieserie e.r., waarin een documentaire stijl wordt gefingeerd in een fictieserie. Welke invloed heeft dit op de positie van de kijker? Door Debbie Marbus.

Column – Frank van der Horst

De avonturen van oma Van der Horst op het wereldwijde web. Door Frank van der Horst.

Benieuwd naar de hele artikelen? Bestel dan hier BLIK #0.1